Csivava rajongó vagy? Szeretnél még többet megtudni erről a különleges fajtáról, vagy másokkal és a kutyusukkal megismerkedni? Akkor ez az oldal neked szól!

Kapcsolat: info@csivava.net

Csivava.net 2009    Kapcsolat: info@csivava.net
Cimkék: csivava, chihuahua, csivava honlap, csivava fórum, csivava eladó, csivava ingyen elvihető, csivava standard, csivava fajtaismertető, csivava találkozó, kutyanév, csivava gondozás, kutyatáp, receptek, fajtabetegség,  kutya betegség,  csivava shop, kutyaruha,  kutyafelszerelések, csivava fekhely, csivava hordozó
Csivava vásárlás
A kutya kiválasztása
HIRDETÉS
HASZNOS INFÓK
UTAZÁS KUTYÁVAL
Mielőtt örökbefogadnál
Gazdit kereső csivavák
Gazdára találtak - képgaléria
CSIVAVÁK ÉS GAZDIK
ÖRÖKBEFOGADÁS
ÉRDEKESSÉGEK
Életvitelünk az egyik legfontosabb tényező, ami meghatározza, milyen kutyát válasszunk. Egyes fajták, mint például a csivava is, több odafigyelést igényel. Ha ráadásul hosszú szőrű kutyát szeretnénk, számolnunk kell az ezzel járó plusz ápolási feladatokkal is.
Mielőtt hirtelen ötlettől vezérelve csivavát vásárolnál, nézz utána, hogy tudod-e biztosítani a fajta tartásához szükséges feltételeket, illetve a csivavákra jellemző természet megfelel-e a te elképzeléseidnek. Ne csak a standard fajtaleírást vedd alapul (nem minden tulajdonságát írják le a fajtának), hanem olvass vagy kérdezz utána fórumokon is.
A kutyák külseje természetesen befolyásolja döntésünket, de figyeljünk oda viselkedésükre és egészségi állapotukra is. Ha jól választunk, olyan társra lelünk kutyánkban, aki megfelel minden lényeges elvárásunknak.


Tiszta szemek, váladék nincs, fényre nem érzékeny
Tiszta fogak és rózsaszín íny
Tiszta orr, váladék nélkül
Tiszta, puha szőr, rugalmas bőr, hámlás nincs
Tiszta fülek, kellemetlen szag nélkül, jó a hallása (ellenőrizzük úgy, hogy megfigyeljük, reagál-e a látómezején kívüli zajokra)
Csendes, egyenletes légzés
Nem kattog a lába hajlításkor (teszteljük)
Nézzük meg, hogy a többi kölyökhöz képest, nem nagyobb-e a feje (vízfejűség)
Rugalmas, egyenletes mozgás, nem dölöngél, nem tapasztalható görbe hát
Tapintásra daganat, vagy kinövés nem érezhető, nincs sérve (köldöksérv)
A hastájék tapintásra nem feszes és érzékeny
Nem vakarózik állandóan
Az egészséges kutya
Vannak természetükből eredően csendes és visszahúzódó kutyák, míg mások élénkebbek és izgágábbak. Hangos, forgalmas otthonba, ahol még gyerekek is élnek, nem a legalkalmasabb hely a visszahúzódó, érzékenyebb állatoknak, ellenben egy állandóan izgatott, játékos kedvű kutya esetleg túlságosan zajos lehet egy békés házban.
A kutya személyisége
Amennyiben nincs határozott elképzelésed arról, hogy milyen nemű kutyát szeretnél, vesd össze, hogy milyen pozitív, illetve negatív érvek szólnak az egyik, illetve a másik mellett.  Negatívumok például a kanoknál, hogy agresszívek lehetnek más kanokkal szemben (nagyokkal is), illetve területet jelölhetnek a lakásban is. A szukák ellen szólhat, hogy évente kétszer tűzelnek, illetve fennáll a lehetősége álterhesség és az ezzel járó problémák kialakulásának. Amennyiben az a szándékunk, hogy a későbbiekben ivartalaníttatjuk, nem igazán számít, melyik nemhez tartozik a kiválasztott kutya.
A kutya neme
A legtöbben kiskutyát szeretnének hazavinni, de megeshet, hogy életkörülményeinkhez egy kifejlett kutya megfelelőbb. Felnőtt kutya esetében azonnal szemmel láthatóak az egyedi jellemvonások, így könnyebben meg tudjuk ítélni, hogy beleillik-e aktuális környezetünkbe. Ekkora már megtanulják azt is, hogyan viselkedjenek lakásban, az emberekkel és más kutyákkal. A kölykökről általánosan elmondható, hogy könnyebb saját elvárásainknak megfelelően nevelni, szemben egy már kialakult személyiséggel, és az sem elhanyagolható szempont, hogy így átélhetjük a kis állat felnőtté válásának örömeit is.
Kölyök vagy felnőtt kutyát?
Vannak időszakok, amikor nem is olyan könnyű kutyához jutni, mint első nekifutásra gondolnánk. Ha adott fajtájú, nemű, színű, méretű kutyakölyökre vágyunk, lehetséges, hogy az adott pillanatban épp nem találunk rá. Valószínű, hogy ebben az esetben elő kell jegyeztetnünk a kölyköt egy tenyésztőnél (esetleg több tenyésztőnél is), hogy amikor az újabb alom világra jön, mi választhassunk elsőként.
Kölykök hozzáférhetősége
Csivava.net 2010.02.20.     Felhasznált irodalom: Caroline Davis - Kutyák nagykönyve
Csivava gazdik fotói
Csivavás események
Csivava.net képgaléria
Csivava Majális

Kutyabarát helyek
Általános utazási tanácsok
Vízen, földön, levegőben
Országonkénti jogszabályok
CSIVAVAMENTÉS