Csivava rajongó vagy? Szeretnél még többet megtudni erről a különleges fajtáról, vagy másokkal és a kutyusukkal megismerkedni? Akkor ez az oldal neked szól!

Kapcsolat: info@csivava.net

Csivava.net 2009    Kapcsolat: info@csivava.net
Cimkék: csivava, chihuahua, csivava honlap, csivava fórum, csivava eladó, csivava ingyen elvihető, csivava standard, csivava fajtaismertető, csivava találkozó, kutyanév, csivava gondozás, kutyatáp, receptek, fajtabetegség,  kutya betegség,  csivava shop, kutyaruha,  kutyafelszerelések, csivava fekhely, csivava hordozó
Ápolás és egészségmegőrzés
Általános állapot ellenőrzés
HIRDETÉS
Normál érték: 38,3C° és 38,9C° között
Hőemelkedés: 39C° felett
Láz: 40C° felett

Javasolt ellenőrzés
Elegendő akkor megnézni kutyánk hőmérsékletét, ha rosszul érzi magát kedvencünk, vagy ha úgy érezzük, melegebb a kelleténél.

Mérése
Az álló helyzetben lévő kutyának emeld fel a farkát, és a megvizezett vagy megkent lázmérőt óvatosan illeszd a végbelébe.

Normál érték: 70-120/perc

A pulzus, ellentétben az emberekével, nem egyenletes, e miatt nem kell megijedni, de a megnyugvás kedvéért, ha az állatorvosnál jársz, érdemes vele is leellenőriztetni.

Javasolt ellenőrzés
Hetente egyszer, de legalább havonta érdemes leellenőrizni, főleg idősebb kutyánál.

Mérése
A combcsonti artériánál.
Ha jól ismerjük kutyánkat, azonnal észrevesszük rajta, ha viselkedése, közérzete, vagy a kinézete megváltozik. Azért, hogy idejében észrevegyük a bajt, ajánlott heti- néhány esetben napi rendszerességgel ellenőriznünk kutyánk állapotát, melyet érdemes összekötni a rendszeres ápolási  feladatokkal.

Néhány esetben nem igényel különösebb erőfeszítést kedvencünk állapotának megfigyelése. Ilyen például, ha séta közben odafigyelünk székletére miközben feltakarítjuk (színe, állaga, mennyisége), illetve egy alkalommal odanézünk, amikor a vizeletét üríti. Így könnyebben észrevehetünk bármilyen elváltozást (pl. véres széklet vagy vizelet), ami akár életet is menthet. Intő jel lehet az is, ha az egyébként jó étvágyú kutya nem kívánja az ételt, és több, mint egy étkezést hagy ki.

A továbbiakban ismertetünk néhány fontos tudnivalót, továbbá javaslatokat, hogy mit, mikor és hányszor érdemes ellenőriznünk kedvencünkön.
Hőmérséklet ellenőrzés
Pulzus ellenőrzés
Vérkeringés ellenőrzése
A vérkeringést a kutya szájában tudjuk leellenőrizni. A kisujjaddal nyomd meg kissé az ínyt vagy a nyálkahártyát, ami ekkor elfehéredik, ezután vedd el az ujjadat. Megfelelő vérkeringés esetén azonnal visszaáll az eredeti szín. Ha 1-2 másodpercbe telik, rossz a kutya vérkeringése. Ha ennél tovább, azonnal vidd orvoshoz. Vérkeringési zavarra utalhat az alapból halvány rózsaszín vagy fehér íny is.

A kutya ínye normál esetben élénk rózsaszín. Ettől eltérő szín betegséget jelez.

Halvány rózsaszín: vérszegénység vagy/és rossz vérkeringés
Egészen világos vagy fehér: súlyos vérszegénység, nagyon rossz vérkeringés
Kékes íny vagy/és nyelv: (végzetes) oxigénhiány
Sárgás: sárgaság

Javasolt ellenőrzés
Legalább hetente egyszer érdemes megnézni, így akár még a súlyosabb tünetek megjelenése előtt észrevehetjük a bajt.
Fogak és íny ellenőrzése
A fogápolást javasolt a napi ápolási feladatok közé bevenni, mely részeként érdemes egyúttal a fogak és íny állapotát is leellenőrizni, mert a csivavák fokozottan hajlamosak a fogkövesedésre. Az ellenőrzés részeként vizsgáljuk meg, hogy van-e larakódás a fogakon, ha igen, mekkora mértékű, milyen színű, továbbá milyen kedvencünk szájszaga. Fogkő kialakulása esetén feltétlen konzultálj állatorvosotokkal, hogy megelőzzétek a lerakódások és fogkövek által okozott problémákat. A fogkőről és megelőzéséről a Csivavák fajtabetegségeinél, illetve a Rendszeres ápolásnál olvashatsz részletesebben.
HASZNOS INFÓK
UTAZÁS KUTYÁVAL
Mielőtt örökbefogadnál
Gazdit kereső csivavák
Gazdára találtak - képgaléria
CSIVAVÁK ÉS GAZDIK
ÖRÖKBEFOGADÁS
ÉRDEKESSÉGEK
Csivava gazdik fotói
Csivavás események
Csivava.net képgaléria
Csivava Majális

Kutyabarát helyek
Általános utazási tanácsok
Vízen, földön, levegőben
Országonkénti jogszabályok
CSIVAVAMENTÉS