Csivava rajongó vagy? Szeretnél még többet megtudni erről a különleges fajtáról, vagy másokkal és a kutyusukkal megismerkedni? Akkor ez az oldal neked szól!

Kapcsolat: info@csivava.net

Csivava.net 2009    Kapcsolat: info@csivava.net
Cimkék: csivava, chihuahua, csivava honlap, csivava fórum, csivava eladó, csivava ingyen elvihető, csivava standard, csivava fajtaismertető, csivava találkozó, kutyanév, csivava gondozás, kutyatáp, receptek, fajtabetegség,  kutya betegség,  csivava shop, kutyaruha,  kutyafelszerelések, csivava fekhely, csivava hordozó
Sajnos a jelenlegi helyzetben, bármilyen körültekintően is jársz el, még ez sem garancia arra, hogy teljesen egészséges, és fajtatiszta kiskutyád lesz. Tenyésztőtől is kerülhet ki beteg kiskutya, és szaporítónál is rálelhetsz egészségesre. Ennek ellenére mindenképp ajánlott hozzáértő és lelkiismeretes tenyésztőtől csivavát venni, mert így jelentősen csökken a betegségek lehetősége, és nem támogatod az állatait kihasználó, pénzhajhász szaporítókat. Ez ugyan nem a legpénztárcakímélőbb megoldásnak tűnik, de hosszú távon megéri. Ha nem szeretnél úgy járni, hogy beteg csivavát adjanak el neked, vagy akiről felnőttként derül ki, hogy nem fajtatiszta csivava, akkor érdemes időt és pénzt áldozni a vásárlásra.
Csivava vásárlás
Átverések elkerülése
Körültekintő vásárlás

Ha csivava vásárlásra adjuk a fejünket, érdemes több tenyésztőnél is körbenézni, akkor is, ha még nincsenek eladó kiskutyák. Így van összehasonlítási alapunk, és ez jócskán megkönnyítheti a választásunkat. A másik előnye, hogy közben sok mindent megtudhatsz a csivavákról, így felkészülten tudod majd fogadni aprócska társadat.

Soha ne kössél fénykép alapján üzletet, a nélkül, hogy előtte ellátogattál volna az eladóhoz, és élőben láttad volna a kutyákat.
Az árakban lényeges különbségek vannak, de ne hagyd, hogy ez befolyásoljon téged, inkább légy türelmes, és gyűjtsd szorgalmasan a pénzt. Személyes megjegyzésként azt azonban hozzá kell fűznőm, hogy nem feltétlenül a (leg)drágább a (leg)jobb, ez se tévesszen meg.

Egy-egy tenyésztő felkeresésekor lényeges szempont a kutyák külseje és tartási körülménye. Nézd meg a leendő szülőket, azok papírjait (törzskönyv, szűrések, eredmények), és beszélgess el kicsit a tenyésztőkkel, hogy őket is jobban megismerd.

Egy tenyésztő csak törzskönyvvel kínálja kutyáit, és adás-vételi szerződéssel köt üzletet. Szerződés nélkül soha ne vásárolj kutyát, mert bármilyen probléma merülne fel később (fajtabetegség, nem fajtatiszta a megvásárolt kutya, nem éri meg az 1 éves kort…), szerződés nélkül semmit nem tudsz tenni az eladó ellen.

Bármilyen fajta kutyakölyökről is van szó, 8 hetes koránál előbb nem szabad elhozni. Egy igazi tenyésztő nem adja oda ennél előbb a kicsiket, mert a kutyus egészségét veszélyezteti ezzel, legrosszabb esetben kínok között elpusztul a kiskutya, amit senkinek nem ajánlok átélni.

A kölykök oltási könyvét is érdemes jobban szemügyre venni. Biztos hamisítvány, és nincsenek beoltva a kutyák, ha a beírt oltások mellett csak alá van írva, de hiányzik az orvos pecsétje.

Kezdj el gyanakodni, ha több, különböző fajta szaporításával foglalkozik az eladó, nagy számú alommal rendelkezik, illetve ha olcsó kutyatáppal vagy házi maradékkal vannak a kutyák etetve.

Ajánlott az Interneten is utána érdeklődni a kiválasztott tenyészetről, a lényeg, hogy minél több információt sikerüljön összegyűjtened a becsapások elkerülésére.

A tenyésztő és szaporító közti különbségek

Hogy ki a tenyésztő és ki a szaporító, nehéz első látásra eldönteni (talán többszörire is), főként, mert a szaporítók is rendelkezhetnek minden olyan külsőséggel (akár támogatással), amely megtévesztő lehet. De mi is különböztet meg egy tenyésztőt a szaporítótól?

A tenyésztő jól tartja a kutyáit, azok semmiben nem szenvednek hiányt, megkapnak minden szükséges orvosi kezelést, nem elleti őket folyamatosan, kizár a tenyésztésből minden olyan kutyát, amelyik arra alkalmatlan, nemesíti, és nem károkat okoz a fajtának.

A szaporítók pénzszerzés céljából kihasználják a kutyákat, sűrűn elletik őket, teljesen kizsigerelve ezzel törékeny testüket, és lelkiismeretlenül szaporítanak tovább beteg, vagy nem fajtatiszta kutyákat. Még az is könnyen előfordulhat, hogy az egyik szülő nem csivava, így nem csak méretben, de külsőben sem azt kapjuk, amit szeretnénk. Gyakori esetek közé tartozik még, hogy a kölykök nem kapják meg a fontos oltásokat, ilyenkor vagy nem adnak a kutyák mellé oltási könyvet, vagy olyat kapunk, melyet az eladó hamisított.
Miért fontos a törzskönyv?

Ha nem tenyészteni akarjuk vagy versenyeztetni, akkor miért is? Természetesen nem a papír miatt szeretünk egy kutyát, de fajtatiszta kutyákhoz alapból jár a törzskönyv, még ha hobbi célra vesszük is. Egy csivava ára, ha nem számítom a nagyon olcsókat, nyolcvan- és kettőszázezer forint között mozog. Ehhez képest a törzskönyv (más néven származási lap) kiváltásának az ára elenyésző (lásd: http://www.kennelclub.hu/info/index.html), a magas eladási árba bele kell, hogy férjen. Ha az eladó nem ad a kutya mellé, akkor vagy nem tud (nincs engedélye tenyésztésre, nem fajtatiszta a kutya…), vagy ezen is spórol, így több pénze származik a kutyából. Ez utóbbi sem korrekt és szabályos tenyésztői hozzáállás.

Kattints a képre a nagyobb méretért!
Szöveg: Csivava.net 2009.06.01.
Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy jelenleg Magyarországon a törzskönyv önmagában sajnos nem garancia, ezért csivava vásárláskor szerződéskötés mindenképp szükséges, ha nem akarunk pórul járni.
HIRDETÉS
HASZNOS INFÓK
UTAZÁS KUTYÁVAL
Mielőtt örökbefogadnál
Gazdit kereső csivavák
Gazdára találtak - képgaléria
CSIVAVÁK ÉS GAZDIK
ÖRÖKBEFOGADÁS
ÉRDEKESSÉGEK
Csivava gazdik fotói
Csivavás események
Csivava.net képgaléria
Csivava Majális

Kutyabarát helyek
Általános utazási tanácsok
Vízen, földön, levegőben
Országonkénti jogszabályok
CSIVAVAMENTÉS