Csivava rajongó vagy? Szeretnél még többet megtudni erről a különleges fajtáról, vagy másokkal és a kutyusukkal megismerkedni? Akkor ez az oldal neked szól!

Kapcsolat: info@csivava.net

Csivava.net 2009    Kapcsolat: info@csivava.net
Cimkék: csivava, chihuahua, csivava honlap, idős kutya, öreg kutya, idős csivava, öreg csivava, idős kutya gondozása, idős kutya etetése
  Az idősödő kutya
HASZNOS INFÓK
UTAZÁS KUTYÁVAL
Mielőtt örökbefogadnál
Gazdit kereső csivavák
Gazdára találtak - képgaléria
CSIVAVÁK ÉS GAZDIK
ÖRÖKBEFOGADÁS
ÉRDEKESSÉGEK
HIRDETÉS
Gyakran a kutyák idősebbek, mint gondolnánk. Nehéz megbecsülni, hogy egy kutya mennyire számít idősnek, mert jelentős különbségek vannak a különböző fajták között. Általánosságban a kistestű kutyák élnek a legtovább, míg a nagytestű kutyák élettartalma relatív rövid.
Az idősödő kutya ismérvei


Testi passzivitás
 
Ha a kutya nehezen áll fel, miután lefeküdt egy kis időre, utalhat arra, hogy izületei kezdenek elhasználódni. Vannak kutyák, akik kevésbé szívesen indulnak sétálni és inkább egy jó meleg ágyban fekszenek összegömbölyödve.
 
Hajhullás
 
A bőr száraznak és pikkelyesnek tűnhet, míg a szőrzet durvábbá, vékonyabbá válhat, sötét foltokkal, vagy ősz szőrszálakkal tarkítva. Gyakran a szőrzet matt, színe pedig kevésbé élénk lesz.
 
Lehelet
 
A rossz fogak, ill. az ínygyulladás együtt járhat azzal, hogy a kutyának rossz lehelete lesz és képtelen lesz enni. Ennek egy tipikus jele, ha a kutya kiejti az ételt a szájából, ill. ha erőteljesen csorog a nyála vagy mancsával a szájánál kapargál. A szem alatti duzzanatok arra utalnak, hogy a kutyának foggyökér-tályoga van, ezt állatorvosnak kell megvizsgálnia.

Csomók és daganatok
 
Szemölcsök, zsírcsomók, de még daganatok is megjelenhetnek időskorban. Vizsgáltasd meg ezeket állatorvossal, hiszen a korai felismerés megmentheti kedvenced életét.
 
Vizelettartási (inkontinencia) problémák
 
Időnként a kutya vízigényének megváltozásával kapcsolják össze, máskor a fájó ízületekkel, melyek megnehezítenek egy adott testartásban állást.
 
Szellemi éberség
 
Sok idős kutya összezavarodik és képtelen felismerni környezetét, nem hallgat a nevére vagy a gazdájára. Kevésbé érdekli, hogy mi történik körülötte, sőt még enni is alig hajlandó. Vannak kutyák, akik unottak és levertek, míg mások engedékennyé vagy hamíssá válnak. Sok öreg kutya pedig nyugtalan lesz, ha akármennyi időre is egyedül hagyják.

Alvás
 
Sok idős kutya többet alszik nappal és kevesebbet éjszaka. vannak, akik éjszaka a lakásban kószálnak fájó ízületeik, feledékenységük vagy akár magányosságuk kapcsán.Ha csivavád az öregedés jeleit mutatja, a következőket teheted:

Az ízületi gyulladásban szenvedő kutyák nehézkesen állnak fel, ha egy időre lefeküdtek, ezért finoman dörzsöd meg az izmait, hogy bemelegedjenek és kicsit oldódjon görcsösségük.

Az agy oxigénellátásában való változás öregkorban azt jelentheti, hogy a kutyák valószínűleg jobban emlékeznek arra a dolgokra, amik a múltban történtek, mint arra, ami tegnap esett meg. Összezavarodnak. Akár egy kis újratanítás is szükséges lehet. Gyakran a jutalomfalatok különösen jó eszközei lehetnek az idős kutya újratanításában.

Az eledel nagyon jó motiváció, ugyanakkor a kevésbé aktív, öreg kutyáknál különösen vigyázni kell az elhízásra. Lehet, hogy a táplálékadagokat újra lehet gondolni, hiszen az idősebb kutyák általában kevésbé aktívak és kevesebb kalóriát igényelnek. Ne terheld a gyomrát túl zsíros ételekkel sem.
A látás és hallás romlása csökkentheti a kutya azon képességét, amellyel a környezete eseményeire reagál. Lehet, hogy nem üdvözöl azonnal, ahogy hazaértél, mert nem veszi észre, hogy megjöttél. Vizsgáld meg, hogyan segíthetnél a vakság vagy süketség esetén.

Az idős kutyáknál kialakulhat a zivatartól való félelem. A mennydörgés morajai felerősödhetnek a kutya magas frekvenciájú hallása miatt. Győződj meg róla, hogy kedvenced fekvőhelye száraz, meleg, és huzattól mentes legyen.

Csivava gazdik fotói
Csivavás események
Csivava.net képgaléria
Csivava Majális

Kutyabarát helyek
Általános utazási tanácsok
Vízen, földön, levegőben
Országonkénti jogszabályok
CSIVAVAMENTÉS