Csivava rajongó vagy? Szeretnél még többet megtudni erről a különleges fajtáról, vagy másokkal és a kutyusukkal megismerkedni? Akkor ez az oldal neked szól!

Kapcsolat: info@csivava.net

Csivava.net 2009    Kapcsolat: info@csivava.net
Cimkék: csivava, chihuahua, csivava honlap, csivava fórum, csivava eladó, csivava ingyen elvihető, csivava standard, csivava fajtaismertető, csivava találkozó, kutyanév, csivava gondozás, kutyatáp, receptek, fajtabetegség,  kutya betegség,  csivava shop, kutyaruha,  kutyafelszerelések, csivava fekhely, csivava hordozó
Etetési tudnivalók
Kiegyensúlyozott etetés
Etetésnél először mindig a lágy ételt adjuk (főzött vagy konzerv), kis idő elteltével a keményet (száraz táp, vagy csont).

Vegyes etetésnél minden nap kapjon a kutya mind a két fajta ételből, tehát száraz táp és konzerv, vagy száraz táp és házi koszt. Ne váltogassuk őket úgy, hogy egyik nap csak száraz tápot, a másik nap csak konzervet vagy házi kosztot kap a kutya, mert nem tesz jót az emésztőrendszerüknek.

Hízásra hajlamos, vagy túlsúlyos kutyák esetén olyan táppal etessünk, aminek magas a hasznosíthatósági értéke, mert ezekből kevesebb is elég. Ha nem lakna jól vele a kutya, próbáljuk ki a magasabb fehérje alacsonyabb szénhidrát tartalmú, vagy light-os változatokat, mert abból többet is adhatunk nekik. Házi koszt esetén csökkentsük a szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek (pl. tészta, rizs, kenyér) arányát, illetve ilyeneket csak a délelőtti órákban adjunk a kutyának, este kerüljük a magas kalóriájú alapanyagokat.

Ne váltogassuk folyamatosan a különböző gyártoktól származó tápokat, mert emésztési gondokhoz vezethet. Ha változatossá szeretnénk tenni kutyánk étkezését, válasszuk egy gyártó különböző ízesítésű termékeit inkább.

Ha tápot szeretnénk váltani, azt csak fokozatosan tegyük. Vegyítsük a régi tápot az újjal úgy, hogy eleinte a régiből adjunk többet, és az újból kevesebbet, és napról-napra csökkentsük a régi táp mennyiségét, míg az újét növeljük. Komoly - akár halálos - problémákat okozhat, ha hirtelen és drasztikusan változtatunk a kutyák étkezésén.

Tápváltás közben hányás, hasmenés előfordulhat eleinte, de ha gyakori és tartós az állapot, valószínű, hogy a kutya allergiás valamely összetevőre, vagy nem tudja megemészteni valamelyik alapanyagot, ezért térjünk át a régire, vagy másik tápra. Ha visszatértünk a régi etetéshez, de nincs pozitív változás, más egészségügyi probléma lehet a háttérben. Annak kikísérletezése, hogy melyik a legjobb étel kutyánknak időigényes lehet, ezért legyünk türelmesek.
Az olyan apró termetű kutyáknál, mint a csivava (tekintve gyors anyagcseréjüket) a napi 2 vagy 3 etetés ajánlott. A napi egyszeri etetés túlságosan megterheli a gyomrukat, leeshet a vércukorszintjük, ami halálos is lehet, továbbá a kiéhezés miatt falva ehetik az ételt, amitől könnyen félrenyelhetnek.

Az egész napi mennyiséget arányosan kell felosztani az egyes etetéseknél.
Mikor kell táplálék kiegészítőt használnunk?

Ha megfelelően tápláljuk kutyánkat, akkor nem kell mellé semmilyen táplálék kiegészítő, azonban bizonyos problémák vagy betegségek megelőzésére, illetve kezelésére ajánlott alkalmazni speciális készítményeket. Ez lehet pl. plusz kalcium adása, ha nem, vagy nehezen áll fel a füle kölyök korában, vagy izületvédő szer alkalmazása patella ficam kialakulásának megelőzésére/kezelésére. Mielőtt ezeket alkalmaznánk, ajánlott állatorvossal konzultálni a megfelelő mennyiség kikalkulálásában.
Csivava.net   2009.07.16.
HIRDETÉS
HASZNOS INFÓK
UTAZÁS KUTYÁVAL
Mielőtt örökbefogadnál
Gazdit kereső csivavák
Gazdára találtak - képgaléria
CSIVAVÁK ÉS GAZDIK
ÖRÖKBEFOGADÁS
ÉRDEKESSÉGEK
Csivava gazdik fotói
Csivavás események
Csivava.net képgaléria
Csivava Majális

Kutyabarát helyek
Általános utazási tanácsok
Vízen, földön, levegőben
Országonkénti jogszabályok
CSIVAVAMENTÉS