Csivava rajongó vagy? Szeretnél még többet megtudni erről a különleges fajtáról, vagy másokkal és a kutyusukkal megismerkedni? Akkor ez az oldal neked szól!

Kapcsolat: info@csivava.net

Csivava.net 2009    Kapcsolat: info@csivava.net
Cimkék: csivava, chihuahua, kutya, kutyafelszerelés, csivava képek, kutyatál, itatótál, kutyafekhely, nyakörv, kutyahám, póráz, kutyapelenka, kutya játék, kutya hordozótáska, kutyasampon, kutya ápolás
Kutyafelszerelések
Alapfelszerelések
Etető- és itatótál

Bármelyik típusú tál jó választás, akár fém, kerámia, vagy műanyag, a lényeg, hogy kutyusod méretének megfelelőt vásárolj, külön az ételnek, és külön a víznek. A fémnek talán az egyetlen hátránya a másik kettővel szemben, hogy mikróban nem használható. Vásárláskor érdemes figyelembe venni, hogy a kölyökkutyák előszeretettel rágcsálnak meg mindent, ezért legelőszőr olyan tálat ajánlatos vásárolni, amit nem tud, vagy amiről nem tud lerágni semmit (pl.: díszítést, csúszásgátló gumit). Figyelj oda, hogy az itatótálban mindig legyen friss víz.
Bevásárló lista

Etető- és itatótál
Kutyafekhely
Kutyapelenka
Kutyajáték
Nyakörv, hám és póráz
Kutyahordozó
Ápolószerek és elsősegély készlet
Csivava.net   2011.02.20.
HASZNOS INFÓK
UTAZÁS KUTYÁVAL
Mielőtt örökbefogadnál
Gazdit kereső csivavák
Gazdára találtak - képgaléria
CSIVAVÁK ÉS GAZDIK
ÖRÖKBEFOGADÁS
ÉRDEKESSÉGEK
HIRDETÉS
Fekhely

Gondoskodj kedvencnek megfelelő fekhelyről, még akkor is, ha sok csivava gazdihoz hasonlóan veled fog aludni az ágyban. Neki is szüksége lesz egy saját helyre, ahová elvonulhat, vagy napközben pihenhet. Figyelj oda, hogy a lakás nyugodtabb zugában válassz neki helyet. Vásárláskor a következőkre érdemes odafigyelni:

Könnyen lehessen tisztítani (különösen kölyökkutya esetén)
A fekhely, illetve peremének magassága akkora legyen, hogy a kutyus kényelmesen tudjon belemászni.
Puha, finom anyagból legyen, hogy kényelmes fekvőhelyet biztosítson kedvencednek. Legjobbak a természetes anyagból készült fekhelyek.Tipp!
Egy meleg pokróc is jól jöhet a fekhely mellé, ami alá bebújhat kedvenced a hidegebb napokon, plusz hordozótáskában is használhatod takaróként, illetve fekhelyként is szolgálhat kirándulások alkalmával.

Kutyapelenka

Mivel egy kölyökkutyát addig nem lehet levinni sétálni, amíg a szükséges oltásokat meg nem kapta, ezért feltétlen gondoskodj kutya wc-ről számára, ahol a dolgát elvégezheti. Erre a legmegfelelőbb megoldás egy jó nedvszívó képességű kutyapelenka. Akkor is használj kutyapelenkát, ha felnőtt kutyusodnak nem tudod biztosítani a legalább háromszori sétát naponta. A csivaváknak méretükből adódóan gyakrabban kell üríteniük, ne hagyd szenvedni kedvencedet.


Tipp!
Mivel a kifejezetten kutyáknak készült pelenkákat igen borsos áron adják, és gyakran a minőségük sem megfelelő, ezért ajánlom helyette a drogériákban kapható, csecsemők részére gyártott pelenkázó alátétet, vagy a patikákban beszerezhető, inkontinencia zavarokra használatos alátétet. Ezeknek a méretei és minősége tökéletes a kistermetű kutyáknak, és jóval olcsóbbak, mint a kutyapelenka.

© Bújózsák

Nagyon praktikus, három az egyben megoldás. Meleg bújózsákként, fekhely mellé takaróként, illetve leterítve pokrócként is használható. A lényeg, hogy puha és vastag anyagból készült terméket válassz kedvencednek.© Házikó

Ha nem sajnálod kedvencedtől a luxus kényeztetést, egy csinos házikóval külön kis birodalmat ajándékozhatsz neki, melybe nemcsak aludni térhet be, hanem a játékait is itt tárolhatod.

© Exkluzív fekhelyek

Ha igazán különleges és trendi fekhelyet szeretnél kedvencednek, a hagyományos darabok mellett már választhatsz mini ágyat, fánkot, hajót, vagy éppenséggel luxusautót megformázó fekhelyek közül is.
Fekhely különlegességek
 
 
 
Nyakörv, hám és póráz

Gyakori kérdés a kistestű kutyatulajdonosok körében, hogy nyakörvet vagy hámot, illetve pórázt vagy flexit használjanak. Sokan a két utóbbit részesítik előnyben, mielőtt azonban az egyik  vagy a másik mellett döntenél, érdemes megnézni, mi szól mellettük, illetve ellenük.


Nyakörv kontra hám

Gyakorlott kutyatulajdonosok tapasztalatai alapján sétához és neveléshez nyakörv használata javasolt, utazás közben azonban, ha a kocsiüléshez, a biciklikosárhoz illetve a hordozótáskához szeretnéd rögzíteni kedvencedet, hámot adj rá, a fulladásos balesetek elkerülésére.

Mindkét megoldásnál lényeges szempont, hogy a nyakörv vagy hám olyan anyagból készüljön, ami nem irritálja, és nem dörzsöli ki a kutya testét, illetve állítható legyen a növekedés és az esetleges súlygyarapodás miatt. Amikor feladod kedvencedre a nyakörvet, vagy a hámot, győződj meg róla, hogy két ujjadat könnyedén be tudd csúsztatni alá.
© Nyakörv javasolt

Ha nem akarod, hogy kutyusod húzzon séta közben, használj nyakörvet. Hámmal nehéz, vagy egyáltalán nem lehet megtanítani erre, így kutyusod átveszi a vezetést tőled. Nevelési eszközként kutyaiskolák oktatói csak a nyakörvet ajánlják, illetve fogadják el az órákon.© Hám javasolt

Ha születési vagy egyéb rendellenesség miatt kutyusod fulladozni szokott bizonyos helyzetekben, mindenképp a hám használata javasolt. Nyakörv használatakor, már kis rántásnál is előjöhet a probléma. Hátránya, hogy kevésbé irányítható vele kedvenced, és húzós kutyává válik.
A flexi pórázok egyik nagy előnye, hogy nagyobb távolságra tudod engedni kedvencedet magadtól séta közben. Nem jó viszont, ha olyan helyen is flexi pórázon tartod kedvencedet, ahol egyébként szabadon lehetne engedni. Sajnos sokan hajlamosak erre, melynek általában az az oka, hogy kényelmesebb a kutyatulajdonosnak hosszú pórázon tartania kedvencét, mint engedelmességre tanítania. Ezzel nemcsak saját kutyájának tesz rosszat, hanem más kutyák is megsérülhetnek játék közben, ha belegabalyodnak a pórázába.
A póráz ugyan adott hosszal rendelkezik, de legtöbbször nincs is szükség ennél hosszabb távolságra gazdi és kutyája között, hiszen egy jól nevelt kutya a gazdi mellett megy séta közben, míg el nem érik céljukat, utána pedig nyugodtan el lehet engedni az arra kijelölt helyeken, és parkokban. Kutyaiskolákban is csak póráz használatát javasolják az órákon.
Póráz kontra Flexi
 
Csivava gazdik fotói
Csivavás események
Csivava.net képgaléria
Csivava Majális

Kutyabarát helyek
Általános utazási tanácsok
Vízen, földön, levegőben
Országonkénti jogszabályok
CSIVAVAMENTÉS