Csivava rajongó vagy? Szeretnél még többet megtudni erről a különleges fajtáról, vagy másokkal és a kutyusukkal megismerkedni? Akkor ez az oldal neked szól!

Kapcsolat: info@csivava.net

Csivava.net 2009    Kapcsolat: info@csivava.net
Cimkék: csivava, chihuahua, csivava honlap, csivava fórum, csivava eladó, csivava ingyen elvihető, csivava standard, csivava fajtaismertető, csivava találkozó, kutyanév, csivava gondozás, kutyatáp, receptek, fajtabetegség,  kutya betegség,  csivava shop, kutyaruha,  kutyafelszerelések, csivava fekhely, csivava hordozó
Minek nevezzelek?
A kutyanévről
TÖBBNEVŰ KUTYÁINK

Kutyáink amennyiben törzskönyvezettek, alapból viselni fogják kenneljük nevét, amelyből születtek. Ebünk ez esetben "nemesi" előcímként hordhatják kennel nevüket, amely a lehető legváltozatosabb lehet az Alsóbuckai Sophie-tól kezdve a Rákoskerti Ezüstön át a Szentmihályi Nero vagy Besevári Szivárványosig.

Ezek után adhatunk számára bármilyen hívónevet, amelyet majd a mindennapokban használhatunk. Ez hasonlóan működik, mint az öröklött családi és utónevünk.


VEZÉNYSZÓ HELYETT

Fontos szempont a névadásnál, hogy a kutya meg tudja különböztetni a saját nevét a többi szótól, tehát nagyon gyakran használt kifejezésekre és vezényszavakra ne hasonlítson a neve. Éppen ezért kerüljük az Usgyi, Fogdmeg, Gyereide, vagy éppen a Takarodj neveket.

Nem kimondottan előnyös olyan nevet sem választanunk (bármennyire is kreatívak és viccesek szeretnénk lenni) amit nem kiabálnánk a kutya után egy emberekkel teli parkban, vasárnap délután. Tele torokból hívogatni Lópikulát, Ezrest, Nyalókát, hangosan rendreutasítani Cédát, Fideszt vagy Gyurcsányt, nem mindig sodorhat minket a legszerencsésebb szituációkba.


LEÍRÓ VAGY BESZÉLŐ NEVEK

Gyakran az állat egyik domináns belső vagy külső tulajdonsága dönthet a névadásban. Nevéből bárki előre sejtheti, amikor még csak elkiabáljuk magunkat és hangos szóval hívjuk magunkhoz kutyánkat, hogy hogyan is néz majd ki a szélsebesen felénk masírozó Bozontos, Copfos, Morzsa vagy Cékla kutyánk.

Megkönnyíti a névadást, ha várunk néhány napot miután a kiskutya hozzánk került, így fény derülhet jellemének markáns jegyeire, ennek alapján találóan nevezhetjük el.

LÁNYOS FIÚK - FIÚS LÁNYOK

Elkerülendő, hogy fiú kutyának lányos hangzású, lány kutyának pedig fiús hangzású nevet adjunk, mert ezzel kedvencünket folyamatosan nevetség tárgyává tehetjük.

Ez különösen akkor kellemetlen, ha házi kedvencünk a mi jóvoltunkból viseli magán a női nem jellegzetességeit, azaz kicsi lány kutyánk hajába csatokat és masnikat tűzünk és ennek ellenére Nérónak, Bélának, vagy Cézárnak hívjuk.


MOST KUTYA VAGY MI?

Érdekes névválasztás, amikor kutyánk egy másik állatfaj nevét kapja. Ilyenkor elgondolkodtató, hogy vajon miben is hasonlíthat a kutya Őzikére, Tücsökre, Keszegre, Ménesre, Bogárra vagy Tapsifülesre esetleg Fecskére.

Elnevezhetjük viszont mesefigurákról kutyusunkat, hiszen kinek ne lenne gyerekkorából minimum egy kedvenc meseállatkája: Hófehérke, Pumukli, Vuk vagy Piroska.


CELEBEK MINDENÜTT

Adhatunk nevet kedvenc színészünk, énekesünkről is. Így négylábú pajtásunk lehet  Chuck Norris, Schwarzenegger de akár Britney vagy Mr. Bean is.

Elnevezhetjük őket filmből, irodalmi műből vett példaképünk után, de meríthetünk a görög mitológiából, az ókori Róma, vagy a történelem bármely más korszakából is.

Szép név lehet így a Mars, Zeusz, Ámor név. Vannak, akik egy kedves ismerősük vagy exük után nevezik el az ebet (szegény pára).

ÉHESEN IHLETVE

Biztosan éhes gyomorral nevezi el kutyáját, aki Nokedli, Árpa, Csiperke, Pacal, Zacc, Prézli, Hurka vagy Lángos nevekkel illeti.

Azonban mindenképpen kedveskedő, ha édességről kapunk ihletet. Marcipán, Torta, Csoki, Habcsók vagy Süti nevű ebünk más kutyatulajdonosok arcára is mosolyt csalhat majd.


UTAZZUNK!

Aztán akadnak olyan eb tulajdonosok is, akik a földrajzi világatlaszból merítenek ihletet; addig böködnek csukott szemmel a lapokra, amíg meg nem találják a megfelelő nevet.

Így találkozhatunk Rió, Atlanta, Milánó és Nápoly névre hallgató négylábúakkal.


A MÉRET A LÉNYEG!

A legtöbbször kölyökkutyának kell nevet adnunk, egy helyes, édes kis szormóknak.

Csakúgy, mint egy gyermek esetében itt is gondolnunk kell arra, hogy a kutyát élete végéig elkíséri a neve, meg fog nőni és nem biztos, hogy például egy bernáthegyire később is illene a kölyökkorában adott Pöttöm név.


KUTYÁNK NEVE RÓLUNK MESÉL

Végül pedig egy alapvető megállapítás: akárhogy is nevezzük kutyánkat, az rólunk is sokat elmond, azaz mielőtt Betörőnek, Vodkának, Cédának, Tahónak vagy Suttyónak hívnánk őket érdemes belegondolni, hogy ezzel nem csak kutyánkról, magunkról is kiállítjuk a bizonyítványt.
Minden kutyatartó egyik legelső problémaként azzal találja szemben magát, hogyan is nevezze el kedvencét. Kutyanév választásnál számtalan lehetőség áll a rendelkezésünkre, hiszen nincs megszabva, hogy melyek közül választhatunk, senkivel nem kell jóváhagyatnunk, a legkülönfélébb és legeredetibb nevek sokaságából szemezgethetünk. Az egészen szokásostól az egészen extrém neveken át mindent használhatunk, így a kutyuli lehet például Zokni, Szög, vagy Piskóta is. Amennyiben magunktól mégsem sikerül jó nevet választani, segít az internet több ezer megoldási javaslattal.
HIRDETÉS
HASZNOS INFÓK
UTAZÁS KUTYÁVAL
Mielőtt örökbefogadnál
Gazdit kereső csivavák
Gazdára találtak - képgaléria
CSIVAVÁK ÉS GAZDIK
ÖRÖKBEFOGADÁS
ÉRDEKESSÉGEK
Csivava gazdik fotói
Csivavás események
Csivava.net képgaléria
Csivava Majális

Kutyabarát helyek
Általános utazási tanácsok
Vízen, földön, levegőben
Országonkénti jogszabályok
CSIVAVAMENTÉS