Csivava rajongó vagy? Szeretnél még többet megtudni erről a különleges fajtáról, vagy másokkal és a kutyusukkal megismerkedni? Akkor ez az oldal neked szól!

Kapcsolat: info@csivava.net

Csivava.net 2009    Kapcsolat: info@csivava.net
Cimkék: csivava, chihuahua, csivava honlap, csivava fórum, csivava eladó, csivava ingyen elvihető, csivava standard, csivava fajtaismertető, csivava találkozó, kutyanév, csivava gondozás, kutyatáp, receptek, fajtabetegség,  kutya betegség,  csivava shop, kutyaruha,  kutyafelszerelések, csivava fekhely, csivava hordozó
Csivavák fajtabetegségei
Légcsőösszeesés
Mi az a légcsőösszeesés?

A tüdőt a külvilággal összekötő légcső megfelelő átmérője kritikus fontosságú, mivel a cső átmérőjének csökkenése nagymértékben gátolja a levegő áramlását a tüdőbe, így légszomjhoz vezet. A légcső átmérőjének állandóságát vékony c-alakú porcgyűrűk biztosítják, ezek segítségével a légcső megfelelően merev falú, ugyanakkor rugalmas is. Ezek a porcgyűrűk nem veszik körbe teljesen a légcsövet, két végüket egy membrán fogja össze. Egyes kutyákban ez a membrán meglazul, belóg a cső üregébe, illetve, mivel nincs ami összetartsa őket, a porcgyűrűk ellapulnak. E változások következtében a levegő áramlása zavart szenved, és a jellegzetes tünetek emiatt alakulnak ki.

Gyakoribb ez a betegség bizonyos fajtákban?

Igen, elsősorban a kistermetű, társasági kutyafajták érintettek. Például a chihuahua, a pomerániai, a shih tzu, a törpeuszkár, a yorkshire terrier. Ennek ellenére a légcsőösszeesés bármilyen nagyságú és fajtájú kutyában megjelenhet.

Milyen korú kutyákat érint elsősorban a betegség?

A leggyakrabban középkorú vagy idősebb (4-14 éves) kutyákban jelentkezik, de ritkábban előfordul jóval fiatalabb korban is.

Milyen tünetei vannak a betegségnek?

A leggyakoribb tünet a gyakori, száraz, libagágogás-szerű köhögés. Súlyosbodik a köhögés éjjelenként, izgalom következtében, vagy ha a légcsövet nyomás éri (pl. ha a kutya erősen húz a pórázon). Ezeken kívül párás, meleg időben is gyakrabban jelentkeznek a tünetek.

Hogyan diagnosztizálható a betegség?

Az állatorvosi vizsgálat során felkelti a gyanút a betegségre, ha a kutya a légcső enyhe összenyomására is hirtelen elkezd köhögni vagy fulladni. A diagnózis megerősítéséhez röntgenvizsgálat vagy endoszkópos vizsgálat szükséges.

Milyen más betegség okozhat hasonló tüneteket?

A köhögéssel járó egyéb betegségek, például a különféle szívbetegségek, elkülönítése nagyon fontos. Ehhez esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokra lehet szükség.

Gyógyítható ez a betegség?

Gyógyszeres kezeléssel a tünetek enyhíthetők, esetleg megszüntethetők. A súlyos fokú légcsőösszeesés kezelésére létezik műtéti megoldás is, melynek során különféle módszerekkel a légcső eredeti formájának visszaállítása a cél.

Hogyan segíthetek a kutyámon?

Elsődleges fontosságú a felírt gyógyszerek rendszeres adagolása , általában a kutya egész életén át. A légcsőösszeesés következtében a légcső ellenálló képessége lecsökken, a légúti fertőzéseket könnyebben elkapja a kutya, és azok lezajlása is súlyosabb, mint egészséges társainál. Ezért fontos, hogyha a tünetek hirtelen kifejezettebbé válnak, azonnal vidd állatorvoshoz, hogy az időben megkezdett kezeléssel elejét vegye a súlyos betegség kialakulásának.

Gyakori, hogy a légcsőösszeesésben szenvedő kutyák túlsúlyosak. Az optimális testsúlyra való lefogyasztás enyhíti a tünetek súlyosságát.

Nyakörv helyett tanácsos hámot használni a sétáltatáshoz.

Kerüld a stressz helyzeteket, a megerőltető sétákat, kirándulásokat, főként meleg, párás időben.
HASZNOS INFÓK
UTAZÁS KUTYÁVAL
Mielőtt örökbefogadnál
Gazdit kereső csivavák
Gazdára találtak - képgaléria
CSIVAVÁK ÉS GAZDIK
ÖRÖKBEFOGADÁS
ÉRDEKESSÉGEK
HIRDETÉS
Csivava gazdik fotói
Csivavás események
Csivava.net képgaléria
Csivava Majális

Kutyabarát helyek
Általános utazási tanácsok
Vízen, földön, levegőben
Országonkénti jogszabályok
CSIVAVAMENTÉS