Csivava rajongó vagy? Szeretnél még többet megtudni erről a különleges fajtáról, vagy másokkal és a kutyusukkal megismerkedni? Akkor ez az oldal neked szól!

Kapcsolat: info@csivava.net

Csivava.net 2009    Kapcsolat: info@csivava.net
Cimkék: csivava, chihuahua, csivava örökbe fogadás, csivava eladó, csivava ingyen elvihető, csivava gondozás
Mielőtt örökbe fogadnál
HIRDETÉS
Kérdések, amiket át kell gondolni, mielőtt magunkhoz veszünk egy kutyát!
1. Miért szeretnél kutyát?

Ha csak azért, mert láttad másoknál, és olyan cuki, vagy divatos kiegészítőnek szeretnéd, akkor kérlek ne fogadj örökbe kutyát.

Mielőtt döntenél, azt is gondold át, hogy bele illik-e a jelenlegi lakókörnyezetedbe, életstílusodba, és hosszú távú terveidbe.
2. Lesz-e elég időd rá?

Tévhit, hogy a kisebb testű kutyákkal kevesebb gond, éppen ellenkezőleg, sokkal több törődést igényelnek. A csivavák például árnyékként követik a gazdájukat. A kis testű kutyák is igénylik a sok mozgást és a hosszú sétákat. El vannak otthon is, de ez nem kielégítő, még egy csivava számára sem. Ha boldog és egészséges kutyát szeretnénk, nem szabad a négy fal közé zárni őket, és főleg hosszú időre magukra hagyni. Sok kutyától azért vállnak meg a gazdáik, mert nem mérték fel, mennyi gondoskodással jár. Ha két kutyát tartunk, az valamelyest javít a helyzeten, mert lefoglalják egymást, ha mi épp nem érünk rá.
Csivava.net    2009.04.01.
HASZNOS INFÓK
UTAZÁS KUTYÁVAL
Mielőtt örökbefogadnál
Gazdit kereső csivavák
Gazdára találtak - képgaléria
CSIVAVÁK ÉS GAZDIK
ÖRÖKBEFOGADÁS
ÉRDEKESSÉGEK
Csivava gazdik fotói
Csivavás események
Csivava.net képgaléria
Csivava Majális

Kutyabarát helyek
Általános utazási tanácsok
Vízen, földön, levegőben
Országonkénti jogszabályok
6. Van-e valaki, aki távollétedben vigyázni tud rá?

Fontos, hogy ha elutazol, és nem viszed magaddal a kutyádat, legyen olyan megbízható személy, aki vigyázni tud rá, és vállalja is. A legjobb, ha rendszeresen találkozik vele, és otthonosan érzi magát az ő lakásban is. Ha a kutya jól ismeri, és szereti mind a környezetet, mind az ott élőket, az valamelyest megkönnyíti számára a gazdi távollétét.
5. Eléggé felkészült vagy-e a kutyatartáshoz?

Elég tapasztalattal és magabiztos erővel rendelkezel-e hozzá? Ez főként nagyobb testű kutyáknál érdekes, ebben az esetben ugyan is veszélyes lehet, ha nem tudjuk, hogyan kell a dominanciánkat érvényesíteni. Legrosszabb esetben - sajnos volt már rá példa - egy családtag halálát is okozhatja a felelőtlen örökbefogadás. Kiskutyáknál ez általában nagyon bosszantó magatartási problémák forrása. A csivavák különösen akaratosak és agresszívek tudnak lenni.
4. Elég türelmet és elszántságot érzel magadban, hogy ellásd a kutyát egész életén keresztül?

Ne feledd, ha kutyát vállalsz, az 10-15 évre, vagy akár hosszabb időre szól. Eközben számtalan probléma merülhet fel: a kisebb betegségektől kezdve az egészen súlyosig, viselkedési zavarok, konfliktus helyzetek a környezetünkben élőkkel, és még hosszasan lehetne sorolni. A menhelyekről örökbefogadott kutyáknál, tekintve hánytatott előéletüket, számolni kell azzal, hogy sokkal több foglalkozásra és türelemre van szükség. Nem szabad lemondani a kutyusokról az első eredménytelen próbálkozások után, ahogy sokan sajnos megteszik.
3. Lesz-e rá pénzed?

Egy kutya tartása nagyon sok pénzbe kerülhet. Már önmagában a napi szintű táplálás, az időközönkénti oltások, és általános ápolási feladatok költségei is magasak havi szinten, nem is beszélve arról, ha a kutyának valami komolyabb betegsége lesz. Ilyenkor akár százezres nagyságrendű összeggel is számolnunk kell.
CSIVAVAMENTÉS