Csivava rajongó vagy? Szeretnél még többet megtudni erről a különleges fajtáról, vagy másokkal és a kutyusukkal megismerkedni? Akkor ez az oldal neked szól!

Kapcsolat: info@csivava.net

Csivava.net 2009    Kapcsolat: info@csivava.net
Cimkék: csivava, chihuahua, kutya, csivava honlap, mit lát a kutya, mit lát a csivava
HIRDETÉS
HASZNOS INFÓK
UTAZÁS KUTYÁVAL
Mielőtt örökbefogadnál
Gazdit kereső csivavák
Gazdára találtak - képgaléria
CSIVAVÁK ÉS GAZDIK
ÖRÖKBEFOGADÁS
ÉRDEKESSÉGEK
Mit lát a kutya?
Ismerd meg a világot kedvenced szemszögéből!
Csivava gazdik fotói
Csivavás események
Csivava.net képgaléria
Csivava Majális

Kutyabarát helyek
Általános utazási tanácsok
Vízen, földön, levegőben
Országonkénti jogszabályok
Rövidlátó?
 
Sokan úgy jellemzik a kutyák látását, mint egy rövidlátó emberét szemüveg nélkül. Mindez mérőszámokban nézve azt jelenti, hogy az ember látási élessége 20/20, azaz, amit egy normál ember 20 méter távolságból lát. A rövidlátók látásának élessége 20/30, azaz 20 méter távolságból látja azt, amit egy egészséges látású ember 30 méter távolságból. A kutyánál ez a szám: 20/75, tehát az emberénél több mint három és félszer rosszabb.
 

Mindent látok! Körbelátok!
 
Azonban amit a természet az egyik helyen elvesz, azt a másik oldalon kompenzálja is. Ha egy kutyának a látásáról azt mondhatjuk, hogy " rövidlátó", akkor az emberéről pedig azt, hogy "beszűkült". Látószögünk ugyanis körülbelül 180 fokos, míg a macskáké 185, a kutyáké 240 fok, a lovaké pedig 330 fok. Hát kérem, van még hova fejlődnünk a "körültekintést" illetően!
 

Sötétben tapogatózva
 
Megfigyelhetjük, hogy kutyánk a legnagyobb sötétben is hihetetlen biztonsággal vadászik és közlekedik anélkül, hogy bárminek nekimenne vagy felsértené önmagát. Kedvencünk a koromsötétben is kitűnően közlekedik, mert pupillája képes annál nagyobbra nyílni minél kisebb a fény. Továbbá sötétben remekül funkcionálnak a tapintószerveik és a már említett hallásuk és szaglásuk, amelyek a közelgő akadályokra és veszélyforrásokra figyelmeztet.

 
Színvak-e a kutyusunk?
 
Sokáig úgy tartották, hogy a kutyák színvakok, de biztosan állíthatjuk, hogy nem. Az újabb vizsgálatok kimutatták, hogy kutyánk kiképezhető arra, hogy mindig egy bizonyos színű tálat válasszon ki a különböző színű etetőedények sorából. Tehát házi kedvencünk képes a színek látására, azonban nincs tisztában a színek jelentőségével, számára ezek jelentéktelen tényezők.

 
Hogyan is látja a világot kutyánk?
 
Hűséges társunk tehát vörös/zöld színvak, azaz pontosabban nem képes megkülönböztetni a zöld, sárgászöld, sárga, narancs és a vörös színeket egymástól. Mindezek tudatában gondoljuk csak el, hogy az áruházakban kedvencünknek megvásárolható labdák és gumicsontok legtöbbször rikító zöld, neon sárga és piros színekben pompáznak, ami nem a legelőnyösebb választás számukra. Ha ezeket még ki is visszük neki a kertbe, ahol a fű színébe beleolvad, ne csodálkozzunk, hogy nem fogja határozottan megtalálni kedvenc játékszereit.
 
A játékok, amiket mi veszünk neki:
Ugyan ez kedvencünk szemszögéből:

Tű a szénakazalban vagy inkább vörös a zöldben?
 
Színárnyalatok látására az ember az idegrendszerében található háromféle csap segítségével képes. Ez a három csap a három alapszínért felelős: vörös, zöld és a kék. Ezek keveréséből minden más szín előállítható, így képesek vagyunk sokféle színárnyalatot érzékelni. Míg csaholó négylábúnk csak két csappal rendelkezik, így számára a zöld gyepen egy vörös labda megtalálása nagy nehézségekbe fog ütközni.
 
Így látjuk mi:                                 Így látják ők:

 

 
Egy otthon két szemszögből
 
Ahhoz pedig, hogy teljes mértékben megismerhessük kutyánk lelkivilágát és megértsük a környezetéhez való viszonyát, nem árt egy percre megállnunk és körbenéznünk az otthonunkban, hogyan is látja azt kutyánk? Próbáljuk meg átkonvertálni képzeletben a meglévő színeket zöld és vörös színárnyalatok nélkül.
 
A mi otthonunk:                                 Az ő otthonuk:
Ugye milyen érdekes végeredményt kaptunk?
Hogyan lát a kutya?
 
A kutyák látását úgy határozhatjuk meg, mint a három legfontosabb érzékszerve közül (szaglás, hallás, látás) a legfejletlenebbet. Ez mégsem jelenti azt, hogy a kutyák rosszul látnának. Azonban hajlamosak vagyunk mindent önmagunkhoz, az emberhez viszonyítani, amely nézőpontból nézve a kutya látása némileg fejletlenebb. Mivel kedvencünk hihetetlen jó hallással és szaglással rendelkezik, ezért a látása a másik két érzékszervének kiegészítéseként funkcionál.
CSIVAVAMENTÉS