Csivava rajongó vagy? Szeretnél még többet megtudni erről a különleges fajtáról, vagy másokkal és a kutyusukkal megismerkedni? Akkor ez az oldal neked szól!

Kapcsolat: info@csivava.net

Csivava.net 2009    Kapcsolat: info@csivava.net
Cimkék: csivava, chihuahua, csivava honlap, csivava fórum, csivava eladó, csivava ingyen elvihető, csivava standard, csivava fajtaismertető, csivava találkozó, kutyanév, csivava gondozás, kutyatáp, receptek, fajtabetegség,  kutya betegség,  csivava shop, kutyaruha,  kutyafelszerelések, csivava fekhely, csivava hordozó
Csivavák fajtabetegségei
Térdkalács (patella) ficam
Térdkalács ficam esetén a patella nem az árkában fut, hanem annak belső, vagy külső oldalán. A betegség többnyire örökletes jellegű (82%). Kölyökkutyák esetében a diagnózis nem mindig egyszerű. Ha a belső oldalon fut, azt medialis, ha a külső oldalon, azt lateralis ficamnak nevezzük. Kistestű kutyák ficama többnyire medialis, tehát az ároktól a test középvonala felé esik.
A ficam besorolása

A patella ficamot súlyosság foka alapján 4 kategóriába soroljuk.

1-es fokozat:
A térdízület normális alaulású, nyújtott állapotban a patella oldalirányban kinyomható az árokból. Az ízület hajlításakor magától a helyére ugrik, önmagától nem megy ki. Többnyire tünetmentes.

2-es fokozat:
A térdkalács többnyire a helyén van, de időnként az ízület nyújtásakor kiugrik onnan. A végtag görbülete előfordulhat, de minimális.

3-as fokozat:
A patella többnyire ficamodott helyzetben van, de kézzel visszahelyezhető. Az állat terheli a végtagot, de teljesen nem tudja kinyújtani. A végtag görbülete látható.

4-es fokozat:
A patella mindig ficamodott helyzetben van, és sebészeti ellátás nékül nem helyezhető vissza. A végtag görbülete kifejezett.

A ficam súlyosságának növekedésével a tünetek és a fájdalom is növekedik.
Tünetek

Lábfelkapkodás, sántítás, három lábon közlekedés, mozgás közbeni (nyújtózkodáskor jól megfigyelhető) kattogó hang, esetleg járás közben a végtag tengelyirányú eltérése is megfigyelhető. A tünetek változóak lehetnek a fokozattól és az életkortól függően.


Kialakulásának oka

A combcsont vagy lábszárcsont görbülete, a patella árok nem megfelelő mélysége, a combizom véginának nem a végtag középtengelyében való tapadása, a térdízület szalagjainak sérülése, megnyúlása, a patella egyenes szalagjának nem megfelelő hossza, a csípőízület ficama, vagy ezek kombinációja lehet.


Következménye

Amennyiben a patella nem megfelelő helyen található, az a térdízület fokozott mértékű kopásához, degeneratív ízületi elváltozáshoz, sántasághoz, fájdalomhoz vezet. A tünetek, a sántaság, és a ficam foka a korral rosszabbodhatnak.
Kezelési eljárások


Ajánlott gyógyhatású készítmények, gyógyszerek

Újzélandi zöldkagyló kivonat - porcregeneráló gyógyhatású készítmény (folyamatos alkalmazása javasolt)

Glyco-Flex 600 tabletta (GF-600) - porcregeneráló és kötőszövet erősítő táplálék kiegészítő - újzélandi zöldkagyló kivonattal, sörélesztővel és lucerna kivonattal. (folyamatos alkalmazása ajánlott)

Nutradyl -  porcregeneráló és gyulladáscsökkentő táplálék-kiegészítő,  újzélandi zöldkagyló kivonattal  (folyamatos alkalmazása javasolt)

Rimadyl - fájdalomcsillapító, a Nutradyl kiegészítésére, növeli a hatékonyságát, csillapítja a fájdalmat (csak kúra szerűen ajánlott, folyamatosan nem)


Ajánlott terápiák I. fokozatú patella ficam esetén, illetve műtét elött és után

Az ízületi nedv termelését fokozó, illetve az ízületi porc regenerációját elősegítő készítmények (lásd feljebb) folyamatos alkalmazása. Testsúly kontrollálása. Fizikoterápia, lábak erősítése úszással/úsztatással (kevésbé megterhelő, mint a járás, futás). Látható (erős) fájdalom esetén, kúraszerűen fájdalomcsillapító.
Műtét utáni kezelés

A műtétet követő 10-12. napon varrat eltávolítás. Védőgallér vagy védőruha viselése javasolt ez idő alatt, mert a műtéti sebet a nyalogatástól óvni kell. Az első pár napban antibiotikumos kezelést és fájdalomcsillapítást kell végezni. Kb. 1 hónapig szigorú mozgáskorlátozásra van szükség. Porcregeneráló szerek adása folyamatosan ajánlott. Általában a műtétet követő 2-4 hét alatt válik sántaságmentessé a beteg. A gyógyulási folyamat fizikoterápiával gyorsítható. Mivel az elváltozás többnyire két oldali, ezért az egyik láb korrekcióját követő kb. 2 hónap múlva a másik térd ellátása is javasolt.
Lehetséges műtét utáni problémák

A műtött láb időjárástól függő fájdalma. A patella ficam ismételt kialakulása.
Műtéti ellátás

Ha sebészi beavatkozás szükséges, azt jobb fiatal korban a degeneratív ízület elváltozásokat megelőzve elvégezni. Műtéti ellátással sem lehet tökéletes ízületet alkotni, de a rossz felépítésű ízület korrekciójával a későbbi degeneratív ízületi elváltozás fokát csökkenteni, kialakulásának sebességét lassítani. Lényege a térdízület anatómiai viszonyainak megváltoztatása úgy, hogy a patella az árkából ne tudjon oldalirányban elmozdulni. Hogy mit kell korrigálni és milyen fokban, azt sokszor csak műtét közben lehet meghatározni.
Egészségügyi ruha: védi a műtéti sebet.
A póráz részére kis nyílást helyeztek el rajta.
Lelőhely: www.dogloveshop.hu
Védőgallér
Műtétek utáni védőfelszerelések
Műtét után pár napig ilyen kötés kerül a lábra.
A varratokat kb. 10-12 nap múlva szedik ki.
Csivava.net   2010.01.25.        Felhasznált anyagok: Budapesti Állatkorház, Pfizer Állategészségügy
HASZNOS INFÓK
UTAZÁS KUTYÁVAL
Mielőtt örökbefogadnál
Gazdit kereső csivavák
Gazdára találtak - képgaléria
CSIVAVÁK ÉS GAZDIK
ÖRÖKBEFOGADÁS
ÉRDEKESSÉGEK
HIRDETÉS
Csivava gazdik fotói
Csivavás események
Csivava.net képgaléria
Csivava Majális

Kutyabarát helyek
Általános utazási tanácsok
Vízen, földön, levegőben
Országonkénti jogszabályok
CSIVAVAMENTÉS
Térdkalács ficam
ó láb formát eredményez
Egészséges lábak
a hátsó lábak normál helyzetben