Csivava rajongó vagy? Szeretnél még többet megtudni erről a különleges fajtáról, vagy másokkal és a kutyusukkal megismerkedni? Akkor ez az oldal neked szól!

Kapcsolat: info@csivava.net

Csivava.net 2009    Kapcsolat: info@csivava.net
Cimkék: csivava, chihuahua, csivava honlap, csivava fórum, csivava eladó, csivava ingyen elvihető, csivava standard, csivava fajtaismertető, csivava találkozó, kutyanév, csivava gondozás, kutyatáp, receptek, fajtabetegség,  kutya betegség,  csivava shop, kutyaruha,  kutyafelszerelések, csivava fekhely, csivava hordozó
Etetési tudnivalók
Variációk etetésre
1. Házi koszt

Ami mellette szól:
- ismerjük az összetevőket
- nagy a variálási lehetőség
- odafigyeléssel ízletes, változatos és egészséges ételt tudunk biztosítani.

Ellene:
- vitamin és tápanyag kiegészítés szükséges
- elronthatjuk  a  tápanyagok mennyiségét,  illetve helyes összetételét
- oda kell figyelni, nehogy olyan összetevő kerüljön bele, ami a kutyáknak mérgező
- időigényes


TIPP: Olvasd el A házikosztról bővebben cikkünket, illetve recept ötleteinket is.
Házi koszt vagy kutyatáp? Konzerv- vagy száraztáp? Pro és kontra...
2. Kutyatáp

Ha problémát jelent külön főzni kutyánknak, válasszunk jó minőségű kutyatápot neki, melyekből kétféle változat kapható: száraztáp és konzerv (vagy tasakos) táp.
Konzerv vagy tasakos táp

Fontos, hogy bár egyre növekvő a választék belőlük mind ízben, mind minőségben, ne etessük csak ezzel a kutyát, mert nagy része víz, nem elégíti ki a kutyák tápanyag szükségletét. Egészségügyi problémákat is okozhat, mert hizlal, lepedékes lesz tőle a fog (fogkő), és híg lesz tőle a széklet (bűzmirigy probléma okozója lehet). Mellette szól, hogy széles ízválasztékban kapható, és nem kell bajlódni a főzéssel.
Száraztáp

Mellette szóló érvek, hogy tartalmazza mindazt, amire a kutya szervezetének szüksége van a megfelelő arányban, ezért nincs szükség vitamin kiegészítésre; speciális igényű kutyánknak is találhatunk megfelelőt (pl. kifejezetten csivaváknak, érzékeny gyomrúaknak, allergiásoknak, stb. gyártott tápok); kényelmes megoldás.
Minkét táp esetén ellenérvként lehet felhozni, hogy bár szigorúak az erre vonatkozó szabályozások, mégis megszeghetik ezeket a gyártók (nem egy ilyen botrány volt korábban), ezért nem tudhatjuk biztosan, milyen eredetű és minőségű alapanyagokból készülnek, továbbá legtöbbjük mindenféle adalékanyagokat (pl. tartósítószer, ízfokozó) tartalmaz.
Tippek:

Ne csak egy fajta kutyatáppal etessünk (tehát csak szárazzal vagy csak konzervvel), hanem vegyesen, illetve gyártón belül változtassuk az ízeket is.

Ha csak tápokkal etetjük kutyánkat akkor törekedjünk arra, hogy jó minőségűt válasszunk neki. Mindig vizsgáljuk meg a tápokon lévő címkét. A címkén felsorolt összetevőket a tápban lévő mennyiségük szerint sorolják fel, vagyis ami legelöl van, abból tartalmazza a legtöbbet a táp. Az sem mindegy, hogy a húst hogyan tüntetik fel rajta. Ha csak az van a címkén, hogy csirke, marha, pulyka… akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas, mindenféle állati eredetű nyesedéket tartalmaz. A jó minőségű tápoknál ezt így láthatjuk feltüntetni: csirkehús, marhahús, pulykahús… tehát ott a hús szó is. Nézzük meg azt is, milyen, és hányféle adalékanyagot tartalmaz, és lehetőleg olyat válasszunk, amelyeknél egyáltalán nem, vagy csak kevés mesterséges adalékanyagot használnak.

Nem biztos, hogy az a legjobb táp, amit az orvos javasol. Sok orvos elkötelezte magát egy-egy kutyatáp mellett, illetve elavult nézeteket vall, ezért ne csak erre hagyatkozzunk tápválasztáskor. Ennek ellenére érdemes megfontolni a javaslatát. Beteg kutyák esetén (vesebaj, érzékeny gyomor…) viszont mindenképp kérjünk az állatorvostól tanácsot.
3. Vegyes koszt

Dönthetünk a vegyes etetés mellett is, tehát házi koszt és száraz táp. Ez jó kompromisszumos megoldásnak tűnik, hiszen a mai napig komoly viták folynak arról, hogy melyik típusú etetés a legjobb a kutyáknak. Ha jó minőségű tápot használunk, és megfelelő arányban adjuk az eleséget, akkor (egészséges kutya esetén) itt sincs szükség táplálék kiegészítőkre, és nem vonjuk meg kedvencünktől az ízletes házi kosztot sem.
Csivava.net   2009.07.16.
HIRDETÉS
HASZNOS INFÓK
UTAZÁS KUTYÁVAL
Mielőtt örökbefogadnál
Gazdit kereső csivavák
Gazdára találtak - képgaléria
CSIVAVÁK ÉS GAZDIK
ÖRÖKBEFOGADÁS
ÉRDEKESSÉGEK
Csivava gazdik fotói
Csivavás események
Csivava.net képgaléria
Csivava Majális

Kutyabarát helyek
Általános utazási tanácsok
Vízen, földön, levegőben
Országonkénti jogszabályok
CSIVAVAMENTÉS